Carelian Caviar startet driften i Varkaus, Finland, i 2006, som den eneste kaviarprodusenten i Skandinavia og verdens nordligste produsent av dette såkalte “svarte gullet”. Oppdrett av stør frem til kaviarproduksjon er en lang prosess med mye arbeid. Det skyldes at fisken ikke produserer kaviar før den når full modenhet i alderen fem til syv år. Første parti med kaviar ble derfor ferdig i 2011.
Kaviar er en av verdens dyreste næringsmidler. Hver stør produserer ett til to kilo med kaviar. Butikkpriser ligger på mellom 700 euro og 2 000 euro per kilo, avhengig av kvaliteten.
Carelian Caviars anlegg for akvakultur spenner over 8 000 kvadratmeter, og består av rundt 50 store tanker. Her kontrolleres tilstanden nøye gjennom en mengde ledende verktøy. Totalt finnes det 170 målepunkter fordelt over alle tankene, som gir nødvendig informasjon om vanntilstanden, inkludert temperatur, pH, nitrat, nitritt og oksygen.
Selv om hver enkel av disse parametere er viktige på sin egen måte, er flytende nitrogen den mest kritiske faktoren for å holde fisken levende. Linde (tidligere AGA) har levert den til Carelian Caviar siden omtrent første driftsdag.
“Oksygen er livsblodet i systemet vårt, uten den er produksjonen vår umulig”, sier Rantula, produksjonssjef hos Carelian Caviar. Han forteller at oksygen løpende må tilsettes ettersom vannet resirkuleres gjennom de 50 forskjellige tankene.
“Oksygennivået er kritisk, siden dersom det blir for lavt eller for høyt, vil det ha en skadelig påvirkning på fiskens vekst”, legger han til.
Hos Carelian Caviar overvåkes oksygennivået i reservoaret løpende ved bruk av Linde (tidligere AGA)s ACCURA-administrasjonstjeneste for gass og sporing. Samtidig sørger Linde (tidligere AGA)s automatiske SECCURA-gassforsyningstjeneste for uforstyrret levering av den kritiske oksygengassen. Da Carelian Caviars anlegg nylig ekspanderte, fikk Linde (tidligere AGA) ansvaret for planleggingen og monteringen av de nye oksygenrørene.
“Vi valgte Linde (tidligere AGA) som vår leverandør, siden vi vet de er en pålitelig partner som utfører riktige leveringer til riktig tid og sted. En annen viktig faktor er den høye kvaliteten på oksygenet”, sier Rantula.
“Når kvaliteten på sluttproduktet og tidsmengden for oppdrett av fisken tas i betraktning, vil en pause i leveringen av oksygenet som holder dem i live utgjøre en økonomisk katastrofe for enhver fiskefarm – og spesielt for en kaviarprodusent”, forklarer Peter Himmelroos, Key Account Manager hos Linde (tidligere AGA). “Derfor er påliteligheten til tjenesten vår så kritisk”.
Fiskefarmen til Carelian Caviar er basert på en såkalt Recirculation Aquaculture System (RAS), som betyr at det samme vannet konstant resirkuleres og rengjøres med filtre.
“Vårt RAS-system er bygget for å sikre at vi fremdeles får oksygen til fisketankene, selv om all teknologien feiler og selv uten elektrisitet. Det gir økt sinnsro å vite at Linde (tidligere AGA)s system for flytende oksygen holder fisken vår i live, selv i nødstilfeller”, avslutter Jani Rantula.
Fakta: Linde (tidligere AGA)s Innovation Centre for Aquaculture and Water Treatment
Linde (tidligere AGA) åpnet sitt F&U-anlegg for akvakultur, Innovation Centre for Aquaculture and Water Treatment, i Ålesund i september 2012. Med sin unike teknologi, løsninger, innovative konsepter og kunnskap, er Linde (tidligere AGA) en ledende leverandør til det voksende globale fiskefarm-markedet. Linde (tidligere AGA) er det eneste gass-selskapet som leverer den banebrytende ekspertisen som har gjort det mulig for virksomheten å etablere seg som teknologileder innenfor dette feltet.