Lystgass

Dinitrogenoksid (N2O) , bedre kjent som lystgass, er en fargeløs, ikke-brennbar gass med en litt søt lukt. Den tilhører gruppen nitrøse gasser og ble oppdaget i 1773 av Joseph Priestly, som også oppdaget blant annet oksygenet. Navnet lystgass peker til gassens egenskap med å fremkalle eufori.

Brukes som legemiddel

Dinitrogenoksid har blitt brukt som legemiddel i mer enn 150 år. Gassen begynte å bli brukt innen tannlegeyrket og ble introdusert av den amerikanske tannlegen Horace Wells i 1844, men blir nå brukt daglig innen områder som anestesi, kirurgi, fødsel og kortsiktige smertelige prosedyrer. Gassen har minimale bivirkninger, gir en rask og stabil virkning og utvinning, og er et effektivt smertestillende virkemiddel. Den lindrer smerte ved å blant annet få hjernen til å minske smerteimpulsene. For narkose brukes en oksygenblanding.

Utvikling av UHD-skjermer

Gassen har også bidratt med en kostnadseffektiv utvikling av neste generasjons skjermer som UHD 3D, TFT-LCD og OLED. Gjennom bruken av metalloksid, er det mulig å øke elektronbevegelser med en faktor på opptil 40 sammenlignet med konvensjonelle polysilikonteknikker, med en lavere kostnad. Metalloksidtransistor-produksjon krever store volumer av høyrent N2O, en elektronikkspesialitet-gass som anvendes til å skape funksjonelle lag av mikroskopiske tynnfilmtransistorer som kreves for å kontrollere hver av de millioner av bildeelementene som utgjør det synlige bildet.

Gir fart i dragracing

Lystgass opprettholder forbrenning bedre enn luft og brukes derfor i særskilte luftgassystemer, hvor gassen sprutes inn i inntaket til motoren for å øke motoreffekten. Når motoren varmes opp, dekomponeres lystgassen og blir til oksygen og nitrogen, som gjør at oksygentilførselen i motoren øker og dermed skaper en økt effekt. Nitrogenet som dannes under dekomponeringen av lystgassen gir en viss kjølende effekt på motoren og reduserer risikoen for overoppheting som kan oppstå under økt motoreffekt. Lystgassystemer brukes først og fremst i dragracing og streetracing.

Lengre holdbarhet på mat

Dinitrogenoksid brukes blant annet til å skumme meieriprodukter som krem, ostemasse og desserter, slik at de får en luftig konsistens og en mer fyldig smak. Gassen brukes også til å forlenge holdbarheten på mat, da den hindrer at fettet i matvarer harskner.

Tekst: Cecilia Rudengren
Foto: Shuttterstock