Livet i verdensrommet

Har du noen gang lurt på hvordan livet er for astronauter i verdensrommet – hvordan de spiser, sover, trener eller benytter toalettet? Nå som Lindes gassflasker tar steget ut i verdensrommet, sammen med annet utstyr som Danish Aerospace Company (DAC) leverer til den internasjonale romstasjonen (ISS), bestemte vi oss for å finne ut mer.

I mer enn 20 år har DAC kjøpt spesialgasser og gassutstyr fra Linde. DAC, som er det eneste danske selskapet med en direktesending i sanntid fra ISS, utvikler og leverer utstyr som skal brukes i verdensrommet. Det inkluderer respirasjonsutstyr som måler hjerte- og lungefunksjonene til astronautene når de trener på DAC sine spesialutviklede ergometersykler. Måleutstyret på sykkelen har også en modifisert flaske fra Linde som inneholder kalibreringsgasser.

Holde seg i form

«Ergometersykler brukes for vitenskapelig forskning når vi utfører eksperimenter med for eksempel oksygeninntak», forklarer Thomas A. E. Andersen, administrerende direktør i DAC. «Men de brukes også til trening. Hvis du skal til mars, og bli der, da spiller det ingen rolle. Skal du hjem igjen, er den derimot nyttig. Når du har vært et halvt år i verdensrommet uten å ha trent, klarer du ikke lenger å gå. Når astronauter lander blir de båret ut og satt i en liggestol – selv om de har trent i to timer hver dag. Et halvt år i en vektløs tilstand er som å ligge seks måneder i sengen.»

Verdensrommet er viktig innen mange vitenskapelige områder, slik som fysikk, kjemi og biologi, og særlig innen fysiologi og medisinforskning. Det alle forskningsprosjektene har til felles, er effekten av den unike tilstanden med null tyngdekraft i verdensrommet.

Personlig hygiene

Bortsett fra hvordan det påvirker menneskekroppen, kan vektløshet føre til andre komplikasjoner for astronauter. Siden alt flyter oppover i verdensrommet, må astronauter vaske seg med spesialmetoder uten rennende vann og sjampo. Disse ble opprinnelig utviklet for sykehuspasienter som ikke kunne dusje. Samtidig er et toalett på romstasjonen mye mer komplekst enn de vi bruker på jorden. Hvert medlem av mannskapet har et lite vakuumrør som samler opp urin, mens solid avfall er, vel, litt mer komplisert. Astronauter må plassere seg på romtoalettet ved hjelp av bindinger som holder beina fast og lårene, før de kan spenne seg fast på setet med et setebelte. Toalettet fungerer rett og slett som en støvsuger med vifter som suger luft og avfall inn i et lagerrom. Dette innholdet vil brenne opp etterhvert som det beveger seg inn i jordens atmosfære.

Spise og sove

Astronauter ombord på ISS opplever 16 soloppganger og solnedganger hver dag, siden romstasjonen beveger seg rundt jorden hvert 90. minutt. De sover gjennomsnittlig fem til seks timer om dagen. De sover i soveposer som er spent fast i veggen, og bruker ørepropper for å blokkere ut lyden av livsstøttesystemet som går konstant, i tillegg til andre lyder rundt om i romstasjonen.

ISS-kjøkkenet har tjorer i gulvet som man kan hekte føttene i, for astronauter som foretrekker å spise i sittende stilling. Men de spiser ofte mens de flyter rundt. De forskjellige beholderne med mat festes med borrelås på gulvet, slik at de ikke flyter rundt i rommet. Det meste av maten de bruker i verdensrommet er frysetørket, frossen, termostabilisert eller mat som kan spises rå. Siden man ikke kan smake og lukte så godt i verdensrommet, har mange astronauter uttalt at de foretrekker mat som er sterkere på smak enn det de vanligvis liker på jorden.

Tekst:Isabelle Kliger
Foto: DAC