Vi har utviklet en rekke løsninger under varemerket MAPAX® for å møte de utfordringene kjøttindustrien (storfe, svin og fjærkre) har.
Karbondioksid (CO2) har generelt en god forebyggende effekt når det gjelder å hemme bakterieveksten i kjøtt og fjærkre. Når det gjelder kjøtt, er aerobisk pseudomonas det største problemet.
Misfarging som forårsakes av oksidasjon av kjøttets røde pigmenter er en spesiell utfordring. For å bevare den røde fargen trenger ferskt kjøtt en atmosfære med høyt oksygennivå (60 – 80 %). Dette bidrar til høyt oksygennivå i kjøttets myoglobin. Kjøtt med mye pigment, slik som storfe, krever høyere oksygenkonsentrasjoner enn kjøtt med lite pigment slik som svin.
Ved bruk av riktig blanding MAPAX®, ved +3 oC, vil holdbarheten til forbrukerpakket kjøtt økes fra 2–4 dager til 5–8 dager. Ved å bruke masterpakker i distribusjonen, kan høyt CO2-nivå forlenge holdbarheten ytterligere.
Vennligst klikk for å se større versjon av illustrasjonen
Beskyttede atmosfærer – MAP-blandinger – kjøtt
Produkt |
Rødt kjøtt, rått |
Fjærkre, rått |
MAPAX® gassblanding |
40-70% CO2 og |
50-80 % CO2 og 20-50 % N2 |
Gassvolum på vektbasis |
100-200 ml per 100 g kjøtt |
100-200 ml per 100 g kjøtt |
Typisk holdbarhet |
2-4 dager i luft |
7 dager i luft 16-21 dager med MAP |
Typisk materiale* |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE |
Typisk maskin |
Dyptrekksmaskin |
Dyptrekksmaskin |
Lagringstemp. |
+1 oC til |
+1 oC til +3 oC |
*PVC erstattes av APET eller PS/EVOH PVdC erstattes av WVOH eller OPA |
Fjærkre
Fjærkre er svært utsatt for bakteriepåvirkning, fordampning, luktpåvirkning, misfarging og biokjemisk nedbryting. Holdbarheten er mellom 16 og 21 dager for gasspakket fjærkre.
Rommet for gass bør være nesten lik som for produktet. I motsetning til rødt kjøtt, misfarges ikke fjærkre av oksygen.
Rå fjærkre ødelegges primært av mikrobakteriell vekst, spesielt pseudomonas og achromobacter-slekten. De aerobe bakteriene hemmes effektivt av en modifisert atmosfære som inneholder karbondioksid. Karbondioksidkonsentrasjoner over 20% er nødvendig for å forlenge holdbarheten på fjærkre.
Når rå fjækre pakkes kan problemer sammensunkne forpakninger og drypping unngås ved at forholdet mellom gass og produktet økes dersom høyere nivåer av karbondioksyd benyttes. Hvis det ikke er problemer med sammensukne pakker (f.eks bulk eller store forpakninger) anbefales 100% karbondioksid. Nitrogen blir benyttet som inert fyllgass forpakninger med modifisert atmosfære, både i detaljhandelforpakninger og bulkforpakninger.